تیرآهن و انواع آن را بشناسید

امروزه تیرآهن به عنوان یکی از پرکاربردترین مصالح ساختمانی برای ساخت و ساز شناخته شده به طوری که از آن به عنوان یک جزء اصلی و مهم در ساختمان سازی و پروژه ‌های عمرانی یاد می شود.

خوب است بدانید که آهن یکی از فلزهای اصلی و پر مصرفی است که از آن به وفور در صنعت استفاده می شود. در واقع از فلز آهن به دلیل موارد استفاده و مصرف فراوانی که دارد، به ‌عنوان پرکاربردترین و رایج ترین مصالح به کار گرفته می شود. علاوه بر آن از آهن برای ساخت و تولید فرآورده‌ های بسیار استفاده می کنند. علت اصلی آن برخورداری از خواص و ویژگی های آن است. تیرآهن نیز به علت برخورداری از ماندگاری، استحکام و دوام بالایی که دارد، برای ساخت و ساز و ساختمان سازی بسیار مفید و کاربردی است. در حال حاضر انواع مختلفی از تیرآهن تولید و ساخته می شود که در ادامه به معرفی هر یک از ان ها خواهیم پرداخت. پس با ما همراه باشید.

تیرآهن

تیراهن چیست و چه کاربردی دارد ؟

منظور از تیرآهن، قطعات افقی، عمودی یا شیبداری است که به علت داشتن استحکام و مقاومت زیاد از امکان تحمل بار در سازه اصلی بهره مند است. در حقیقت به وسیله تیرآهن بارهای قائم بر محور سازه به تکیه گاه‌ها انتقال داده می شوند. بیشتر این تکیه گاه‌ ها ستون ‌های ساختمان می باشند. این موضوع سبب می ‌شود تا تاثیر مستقیمی بر بخش های مختلف تیرآهن ها وارد گردد.

با توجه به توضیحات بالا به طور حتم متوجه شدید که نقش اصلی تیرآهن تحمل فشارهای تنشی و خمشی است که در ساخت و ساز در معرض آن قرار می گیرد. در واقع از تیرآهن بیشتر در بخش افقی سازه ها مورد استفاده قرار می گیرد. اگر می خواهید انتخاب درست و دقیقی مطابق با مشخصات فنی و ابعادی تیرآهن به دست آورید به جدول اشتال تیرآهن مراجعه و اطلاعات جامعی کسب کنید.

تیرآهن

انواع تیرآهن

تیرآهن ‌ها متنوع هستند و طبقه‌ بندی آن‌ها با توجه به نقشی که در سازه‌ های ساختمان بر عهده دارند، به شرح زیر است:

الف) شاه تیر (Girder): شاه تیر یکی از انواع تیرآهن است که به آن تیر اصلی نیز گفته می شود، عضو باربر اصلی در سقف ساختمان می باشد که نقش و وظیفه انتقال بارهای اعمال شده از تیرچه به ستون را برعهده دارد.

ب) تیرچه (Joist) : به تیرچه، تیر فرعی نیز گفته می شود که نوعی تیر سبک است و انتقال بار سقف به شاه تیرها را برعهده دارد. توجه داشته باشید که اتصال تیرچه به تیرهای اصلی به طور مستقیم امکان پذیر نیست.

ج) تیر کلاف: تیر کلاف در اصل همان تیر افقی است و از این توانایی برخوردار است که به دو تیر عرضی در سقف یا خرپای سقف متصل گردد. تیر کلاف همچنین قادر است بار وارده را به تیر اصلی منتقل کند. از کاربرد و موارد استفاده تیر کلاف می توان به عنوان خرپای ساختمان اشاره کرد.

د) نعل درگاهی (Lintel) : کاربرد و موارد استفاده تیرآهن نعل درگاهی بیشتر  در بخش بالایی بازشوهای ساختمان از جمله درب و پنجره، است.

ه) تیرهای لبه‌ای یا کناری (Spandrel) : این نوع تیرآهن اغلب در اطراف ساختمان اهمیت دارد و به جز بار سقف، از این قابلیت برخوردار است که بار دیوارهای اطراف ساختمان را هم تحمل نماید. همچنین از دیگر وظایف آن می توان به وظیفه ملاف بندی ساختمان اشاره کرد.

و) لاپه (Purlin) : لاپه که همان تیرآهن سبک است که ساخته شده از پروفیل Z یا I می باشد. از کاربرد و موارد استفاده این نوع تیرآهن می توان به حمل بار پوشش‌ های سبک در بخش های صنعتی اشاره نمود.

نظرتان راجع به این نوشته

شاید این نوشته نیز مورد علاقه شما باشد

دیدگاه کاربران در رابطه با
بررسی روش‌های نوین بازیافت ضایعات آهنی